In organismele noastre absorbtia si functionarea corecta unor minerale este conditionata de alte minerale ori vitamine.
Exemplu: absorbtia calciului este dependenta de magneziu, totodata si de fosfor, care sustine si absorbtia fierului; dar si absorbtia fosforului depinde de calciu.
Magneziul este in corelatie cu vitamina B6; buna metabolizare a calciului depinde de vitamina D; borul sustine metabolismul calciului, fosforului, magneziului, vitaminei D si cuprului. La fel putem extinde dezbaterea pentru oricare dintre elementele minerale ale corpului nostru.
Daca facem analize de sange si determinam o carenta oarecare, sa zicem de calciu, nu inseamna ca daca luam calciu singular, problema e rezolvata; trebuie ca si restul componentelor aflate in inter-relatie cu el sa fie la niveluri corespunzatoare, spre a reveni la echilibru.
Corpul omenesc nu este o simpla suma de elemente singulare. El este un intreg complex, in care fiecare element, fie el macro- sau microscopic, se afla in interdependenta cu numeroase alte componente. Oricare constituent are valentele specifice fiintei umane doar in contextul de viata al acesteia. Asadar, o carenta punctuala depistata poate fi rezultatul altor deficiente structurale ori functionale, iar la randul sau antreneaza diverse tulburari. Aceste relatii se pot normaliza printr-un aport complex de elemente nutritive oferite inter-relationar la „pachet” de anumite produse. Polenul crud este unul dintre cele mai importante.
Albina Carpatina pune la dispozitie polenul crud in care gasiti practic toate elementele chimice care constituie corpul omenesc.
De mentionat, ca macroelemente minerale Ca, Mg, P, K, Na si ca microelemente Cu, Fe, Mn, Ni, S, Se, Si, Zn, B, Co, Cr, I, Mo.
Atrag in mod particular atentia asupra catorva dintre ele.
Zincul aflat in organism in cantitati foarte mici, mai putin de 2 g la un adult de 70 de kg, este element constitutiv pentru mai bine de 200 de enzime din cele peste 1.000 care ne gestioneaza viata.
Seleniul este un antioxidant puternic, lucru cunoscut de multa vreme, aflat in cantitati mici in intreaga natura, iar in corpul uman circa 20 mg. Dupa nuca de Brazilia, polenul este creditat ca a doua sursa naturala de seleniu. Se spune ca intr-o lingura de supa cu polen crud se gaseste cam de 5 ori doza zilnica recomandata de seleniu.
Foarte important de stiut este ca seleniul leaga (chelateaza) metalele grele aflate in surplus in corp, sub forma de selenuri stabile; acestea sunt ulterior eliminate prin organele depurative, deci iata un puternic detoxifiant al organismului.
Borul, un element putin cunoscut, este necesar pentru rezistenta oaselor, stimuleaza functiile cerebrale si vivacitatea mentala, favorizeaza somnul, contribuie la reglarea secretiilor de hormoni sexuali. Se gaseste destul putin in surse naturale, iar polenul este una dintre ele.
Polenul Albina Carpatina are o puternica influenta benefica asupra digestiei si asupra functiei intestinale, lupta impotriva nevrozelor si depresiei, combate starile de slabiciune sipoate fi adjuvant in tratarea afectiunilor prostatei.
Sursa foto: Freepick
Resurse:
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4928729/
https://link.springer.com/article/10.1007/s00394-015-0966-2
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/21187313/
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7770490/